Киев: Положението в Соледар е тежко, но държим града 

Киев: Положението в Соледар е тежко, но държим града 
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.01.2023
  • Share:

Въпреки тежките сражения в Източна Украйна президентът Володимир Зеленски не вижда напредък за руските нападатели и обещава на защитниците подкрепления. „Бахмут се държи въпреки всичко", каза 44-годишният държавен глава в ежедневното си видеообръщение от неделя.

 

 

Съседният Соледар също се държи, казва той, въпреки че градът е още по-разрушен и положението е трудно. „Това е едно от най-кървавите места на фронта", каза той, описвайки района около двата малки града, които са част от украинската отбранителна стена пред агломерацията около Словянск и Краматорск в Донецка област.

Според Зеленски в неделя командващият украинската армия Олександър Сирский е посетил войските в Бахмут и Соледар, за да насочи отбраната и да организира подкрепления и по-голяма огнева мощ срещу врага. В Украйна Сирский е смятан за герой, на когото се приписват успехи в отбраната на Киев и отвоюването на Харковска област. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр по-рано също спомена за трудната ситуация в Соледар.

Руснаците са съсредоточили големи сили пред Соледар. В атаките участват не само редовни части на руската армия, но и наемни войници, пише Маляр. Всъщност в района на Бахмут и Соледар - двата града са само на 14 км един от друг - атакуват наемниците на „Вагнер", които се смятат за добре екипирани. Френският военен историк Седрик Мас пише в Twitter, че украинските войници се сблъскват с руски войски, наемници на „Вагнер" и чеченци.

Наскоро руски военни блогове съобщиха за пробив на отбранителната линия в Соледар, но това все още не е официално потвърдено от Москва. Според информация от Киев украинските войски продължават да държат града.

През декември украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в горещите точки Бахмут, Соледар и Кремнина „отдавна няма жилищна площ, която да не е пострадала от снаряди".

Зеленски критикува и руския обстрел на украински градове в Донбас. Град Краматорск е обстрелван по време на предполагаемото коледно примирие, а Херсон е обстрелван със запалителни боеприпаси веднага след края на православната Коледа. 

Лидерът на Кремъл Владимир Путин беше обявил 36-часово едностранно прекратяване на огъня за периода на православната Коледа между обяд в петък и нощта между събота и неделя. Киев вече неколкократно нарече това „лицемерие" и „пропаганда".

 

Image

 

 

Image

 

В речта си Зеленски споменава и размяната на пленници в неделя. 50 войници, 33 от които офицери са били върнати обратно. Президентът обеща, че всички украинци ще бъдат освободени. Той призова войниците да вземат повече пленници, за да увеличат възможностите за бъдещ обмен.

Междувременно Украйна опроверга информациите на Москва, че е нанесла удар по украински казарми в Краматорск. По-рано в неделя руското министерство на отбраната обяви, че при ударите там са били убити над 600 украински военни. Министерството обяви, че ударите са били нанесени в отговор на украинския удар в първите минути на януари по сграда в Макеевка, в която имаше руски военни. Там загинаха 89 руски военнослужещи по данни от Москва.

В отговор на руските информации говорителят на Източното командване на украинската армия Сергий Черевати заяви, че руските сили нямат капацитет да извършват високоточни удари и каза, че става дума за „комуникационна операция" на Русия пред успехите на Украйна.

Същевременно в неделя в руската Самарска област бяха погребани най-малко девет от убитите руски военни в Макеевка. Две от погребенията бяха в град Толиати, където автомобилния конструктор „АвтоВАЗ" обеща финансова подкрепа на двете опечалени семейства, предаде AFP, цитирана от БТА.

 

Станете почитател на Класа